خدمات مشاوره ای فنی قبل از خرید هر نوع پوششی

 
      با توجه به طیف وسیع انواع پوشش ، پیمانکاران و مصرف کنندگان محترم ابتدا بایستی کلیه فاکتورهای شیمیایی و فیزیکی ( شرایط محیطی و جغرافیایی – نوع سطح مورد نظر – بهره برداری سازه در شرایط مختلف – و فام ) که مد نظر است را به شرکت ارائه دهند تا شرکت بتواند با آگاهی کامل نسبت به تجویز نوع پوشش و تولید آن با بهترین کیفیت انجام وظیفه نماید . لذا در صورت عدم آگاهی نسبت به موارد فوق ، نمی توان به تولید پوشش مطلوب که دوام مناسب خود را نیاز دارد دست یافت .
 

خدمات مشاوره ای در حین اجرا بر روی انواع سطوح

آماده سازي سطح براي رنگ آميزي

    تميز کردن سطح از زنگ زدگي و آلودگي هاي ديگر نظير گريس ، روغن و گرد و خاک قبل از رنگ آميزي بسيار مهم است . اگر از بهترين رنگ استفاده شود و به بهترين روش اجرا شود ولي آماده سازي سطح خوب نباشد رنگ در مدت کوتاهي از بين مي رود . بنابراین مهمترين روشهاي آماده سازي عبارتند از :
انواع روشهاي آماده سازي
1 - تميز کردن با دست ( HAND CLEANING )
2
- آماده سازي به روش پاشيدن آب با فشار  ( WATER BLAST CLEANING )
3
- آماده سازي سطح به روش پاشيدن ماسه با هواي فشرده  ( SAND BLAST )
4
- آماده سازي سطح به روش شات بلاست  ( SHOT BLAST )

اکنون روش آماده سازي سطح به روش پاشيدن ماسه با هواي فشرده را توضیح می دهیم .

سند بلاست به دو دليل مهم صورت ميگيرد :

الف - از بين بردن آلودگي هاي سطح
ب - زبر کردن سطح براي بهبود چسبندگي پرايمر

    هر قدر اندازه ماسه ها استانداردتر و فشار هوا بالاي 7 بار باشد سطح سند بلاست شده زبرتر و چسبندگي ايده آل تر خواهد بود . در اين روش دستگاه توليد هواي فشرده (کمپرسور) هوا را با شيلنگ به ديگ سند بلاست ميرساند . از ديگ سند بلاست ماسه به صورت کنترل شده در مسير هواي فشرده قرار ميگيرد و از نازل خروجي با فشار خارج ميشود . چنانچه نازل خروجي را به طرف سطح فلزي گرفته شود باعث تميز شدن و زبر شدن سطح ميشود . قبل از شروع سند بلاست سطح فلز بايد بازرسي شده و آلودگي هاي روغني با تينر تميز شود .

مواردي که در سند بلاست بايد مد نظر قرار گيرند :

الف - هواي فشرده بايد کاملا خشک و عاري از روغن باشد . چنانچه هواي فشرده مرطوب و حاوي روغن باشد باعث زنگ زدن مجدد سطح شده و روغن آن سبب کاهش چسبندگي پرايمر مي شود .
ب - اندازه ماسه ها بايد بين 0/3 الي 3 ميليمتر باشند . ريزتر از اين حد کارايي ندارد درشتر از آن سبب گرفتن نازل خروجي مي شود و همچنين روي سطح فلز شکسته و باقيمانده آهکي روي سطح مي گذارد که سبب کاهش چسبندگي و تاول زدگي پرايمر مي شود .
ج - سطح سند بلاست شده بايد با هواي فشرده خوب تميز و عاري از گرد و خاک شود .
د-  جهت خروجي نازل سند بلاست نسبت به سطح فلز بايد زاويه اي در حدود 45 درجه باشد . اگر عمودي باشد سبب شکستن ماسه روي سطح مي شود . اگر زاويه مايل باشد راندمان زبري سندبلاست بشدت کاهش مي يابد .
آماده‌سازی توسط پاشش ذرات ساینده
در این روش اکسید ، زنگ ‌زدگی ، رنگ یا هر ماده خارجی با استفاده از ذرات ساینده براساس حداقل الزامات ذکر شده در این مدرک زدوده می‌شود . میزان تمیزی سطح طبق استاندارد SIS 055900 به‌صورت زیر تعریف می‌ شود :
الف) درجه آماده‌سازی  SA 3: در این درجه آماده ‌سازی ، سطح تا رسیدن به سطح کاملاً فلزی تمیز می‌شود و تمامی اکسیدها ، زنگ‌ زدگی‌ ها و مواد خارجی باید از سطح زدوده شود . سپس سطح باید با مکش هوا ، کمپرسور هوای خشک یا برس تمیز شود . در انتهای عملیات تمیز‌کاری باید سطح یکنواخت فلزی بوجود آید .
ب) درجه آماده‌سازیSA 2 1/2  : اکسیدها ، زنگ ‌زدگی‌ ها و مواد خارجی باید زدوده شود و باقی ماندن تنها میزان جزئی از آنها روی سطح مجاز است . سپس سطح همانند بالا باید تمیزشود .
ج)  درجه آماده‌سازی SA 2 : اکثر اکسیدها ، زنگ‌ زدگی‌ ها و مواد خارجی باید زدوده شود و سطح همانند موارد بالا باید تمیز شود .

نکات آماده سازي سطح

1 -  آماده سازي بايد در هواي خشک انجام شود . اگر دماي هوا در حدود نقطه شبنم باشد . سطح سند بلاست سريعا زنگ ميزند .
2 - قبل از بازرسي سطح سندبلاست شده بايد با هواي فشرده گرد و خاک آن تميز شود . تمام گوشه ها و لبه ها بايد به دقت بازرسي شود .
3 - در صورت تاييد سند بلاست سطح بايد سريعا پرايمر آن اجرا شود .
4 - در صورتيکه سطح آماده سازي شده در معرض باران قرار گيرد مجددا سطح بايد آماده سازي شود .
5 - اگر زبري سطح خيلي زياد باشد با يک لايه ی نازک پرايمر از زنگ زدگي جلوگيري نمي شود بنابراين يک لايه ضخيم مورد نياز است .
6 - آثار شکستگي ماسه روي سطح سند بلاست شده را با برس سيمي و سمباده بايد خوب تميز تا از تاول زدگي پرايمر جلوگيري شود .
7 - ماسه سندبلاست بايد کاملا خشک باشد .
8 - جنس ماسه ها بايد از نوع شکسته و دانه بندي شده و از نوع سيليس باشند .
9 - زمان بين اتمام سندبلاست و اجراي اولين لايه رنگ بايد کمتر از 4 ساعت باشد.

رنگ آميزي

پوشش (رنگ) : اصولا رنگ به مخلوطي گفته ميشود که بتواند انتظارات ما را در مورد تزئين و حفاظت سطح برآورده کند. عموما پوشش عالي از اختلاط موادي بنام رزين (RESIN) ، رنگدانه (PIGMENT)  ، حلال(SOLVENT)  و مواد افزودني (ADDITIVES) بدست مي آيد . پايه اصلي رنگ را رزين تشکيل مي دهد . رزين وظايف عمده اي را به عهده دارد . ايجاد فيلم نفوذ ناپذير روي سطح مورد نظر از مهمترين وظايف رزين است ، از وظايف ديگر رزين چسبندگي به سطح است . سطح فلز هرچه تميز تر باشد چسبندگي به طريق شيميايي و قطبي افزايش ميابد و هرچه سطح فولاد زبر تر باشد چسبندگي رزين به طريق مکانيکي افزايش پيدا ميکند . يکي ديگر از وظايف ديگر رزين در رنگ ها مقاومت در مقابل عوامل خورنده است . رنگدانه ها وظيفه زيبايي و نوع فام رنگ را بر عهده دارند . همچنين خاصيت ضد خورندگي رزين را افزايش مي دهند مخصوصا در پوششهاي لايه اول (PRIMER)
رنگ در مصارف صنعتي به سه دسته تقسيم مي شود :
الف – لايه ي ابتدايي يا پرايمر  ( PRIMER )
ب – لايه مياني  ( INTERMEDIATE )
ج – لايه نهايي  ( FINISH COAT )
در لايه پرايمر رنگدانه هايي که خاصيت ضد خوردگي دارند مورد استفاده قرار مي گيرد . رنگدانه روي (ZN) و رنگدانه سرب در لايه مياني . رنگدانه ها به عنوان ماده پر کننده عمل مي کنند در تشکيل لايه ضخيم فيلم شرکت کرده و به عنوان تقويت کننده از تشکيل ترک و شکستگي فيلم رنگ جلوگيري مي کند .
در لايه ي نهايي رنگ دانه ها بايد به شدت يکنواخت باشند تا لايه نهايي براق و غير قابل نفوذ باشد . رنگدانه هاي لايه نهايي بايد در مقابل نور ماوراي بنفش خورشيد  UV مقاومت داشته و تغيير رنگ ندهند .
 
شرايط مخلوط کردن رنگ
 1 - دستورات سازنده USERS MANUAL  در خصوص چگونگي مخلوط کردن و نوع حلال و مقدار آن بايد به دقت رعايت شود.
 
2 - رنگ هاي چند جزئي حتما بايد با ميکسر مخلوط شوند.
 
3 - براي مخلوط کردن پودر روي (ZN) و رزين اتیل سيليکات ، پودر روي بايد در چندين نوبت در حالي که رزين در حال به هم زدن است اضافه شود.
 
4 - شيلنگ دستگاه رنگ پاش براي اعمال پرايمر زينک سيليکات نبايد زياد بلند باشد تا سبب رسوب پرايمر در آن نشود .
 
5- در صورت ناپايداري هوا و احتمال بارندگي و باد و طوفان از مخلوط کردن رنگ بايد خودداري کرد .
 6- کليه ابزار آلات مخلوط کردن رنگ پس از انجام کار بايد با تينر شسته و خشک شود .

شرايط و دماي هوا در حين اجراي رنگ
الف-  در هواي بسيار سرد (کمتر از 3 درجه سانتيگراد) احتمال دارد يک لايه نازک روي سطح تشکيل شده باشد. بنابراين رنگ آميزي در هواي سرد ممنوع است .
ب - در هواي بسيار مرطوب (رطوبت نسبي بالاي 85%) و در هنگام بارندگي رنگ آميزي ممنوع است .
ج - در هنگام باد و طوفان رنگ آميزي بايد متوقف شود .
د - در حين اجراي رنگ حداکثر دماي سطح رنگ شونده 60 درجه و حداکثر دماي محيط بايد 50 درجه سانتيگراد باشد .

تاثير شرايط در کيفيت اجراي رنگ
 1 - چنانچه در هواي طوفاني رنگ اجرا شود موارد ذيل اتفاق مي افتد .
الف - سطوح رنگ که هنوز خشک نشده به گرد و خاک آلوده مي شود .
ب - گرد و خاک روي سطوحي که در حال رنگ آميزي است نشسته و باعث عدم چسبيدگي لايه رنگ مي شود .
ج - گرد و خاک در ظرف رنگ وارد شده و سبب گرفتگي نازل رنگ پاش مي گردد .
2 -  رنگ آميزي در هواي باراني روي لايه قبلي چسبندگي نداشته و از سطح جدا مي شود .
نحوه اعمال رنگ
   رنگ ‌آمیزی باید توسط وسایلی که توسط سازنده رنگ پیشنهاد می‌شود ، اعمال گردد . هنگامی که رنگ ‌آمیزی توسط اسپری توصیه شود ، در شیارها ، پیچ‌ها ، جوش‌ها ، لبه‌ها و سطوحی که به ضخامت مناسب نرسیده‌اند ، یک لایه تکمیلی توسط برس باید رنگ‌آمیزی شود تا محافظت مناسب را در این مناطق اعمال نماید . رنگ‌آمیزی با برس قبل از اعمال رنگ توسط اسپری انجام می‌گیرد .
قبل از اعمال رنگ ، پیمانکار اجرای رنگ باید روش‌های مناسب برای رنگ ‌آمیزی را به کارفرما ارائه دهد و تأییدیه آن را دریافت نماید .
اعمال رنگ بوسیله اسپری بدون هوا
اعمال رنگ ترجیحاً باید به‌ روش اسپری بدون هوا انجام گیرد و شرایط زیر را نیز در اعمال این روش برآورده سازد :
باید از توصیه‌های سازنده دستگاه در انتخاب نازل و نسبت فشار تبعیت شود.
دستگاه استفاده شده برای اسپری بدون هوا باید توسط فشارسنج و رگولاتور مناسب برای سرویس تنظیم شود.
از جداسازها و فیلترهای مناسب برای جداکردن آب و روغن از هوا باید استفاده شود .
رنگ ‌های داخل ظرف دستگاه اسپری باید توسط یک همزن مکانیکی به صورت پیوسته هم زده شود .
دستگاه اسپری باید تمیز باشد به‌ طوری که نباید هیچ‌گونه گرد و غبار ، رنگ خشک یا دیگر مواد خارجی روی لایه رنگ رسوب نماید .
هر گونه حلال باقی مانده در دستگاه قبل از اعمال رنگ باید کاملاً تخلیه شود .
جریان رنگ و الگوی و نحوه اسپری می‌تواند توسط تغییر در تفنگ اسپری تنظیم شود . دقت لازم جهت انتخاب صحیح دهانه تفنگ باید انجام شود . برای اعمال صحیح رنگ تفنگ اسپری باید زاویه مناسبی با قطعه کار ایجاد نماید و فاصله آنها باید در حدود 400-300 میلی ‌متر باشد . عملیات رنگ‌ آمیزی با این روش بسیار سریعتر از رنگ‌ آمیزی با اسپری‌های متداول و مرسوم است .
 
 
  اعمال رنگ توسط برس رنگ‌آمیزی(قلم مو)
برای رنگ ‌آمیزی توسط برس ، برس باید به میزان کافی در داخل رنگ فرو برده شده و از قرار گرفتن رنگ اضافه روی برس اجتناب گردد . برس در زاویه 45 درجه نسبت به سطح کار باید نگه ‌داشته شود . رنگ باید بتواند سطح را به صورت کامل بپوشاند و رنگ قبلی را کاملاً محو نماید . لایه ایجاد شده باید بصورت یکنواخت باشد . از فشار بیش از حد به برس باید پرهیز نمود . هنگامی که سطح به ‌صورت کامل با رنگ پوشانده شد ، جهت اطمینان از یکنواختی رنگ ، باید در ادامه عمود بر جهت رنگ ‌آمیزی ، برس را بر روی سطح حرکت داد و سپس برس دوباره با فشار بسیار کم روی سطح کشیده می‌شود تا لبه‌ها و شیارها کاملاً از بین برود . در سطوح بزرگ این مرحله آخر باید در جهت عمود انجام شود . پس از پایان کار برس باید با حلال مناسب شسته و تمیز شود .
  رنگ‌ آمیزی با استفاده از غلطک
استفاده از یک غلطک نرم برای رنگ‌ آمیزی سطوح بزرگ و تخت یا سطوح منحنی نسبتاً هموار روش مناسب و کارآمدی است . غلطک‌ها برای اعمال رنگ‌های امولسیونی در جایی که ظاهر و صافی نهایی عالی مورد نیاز باشد ، توصیه می‌شود . این روش تنها برای سطوح نسبتاً بزرگ قابل و یا شرایطی که استفاده از اسپری امکان‌پذیر نباشد ، بکار گرفته می‌شود . استفاده از این روش باید طبق توصیه‌ها و دستورالعمل‌های سازنده رنگ صورت پذیرد .
  اسپری با هوا
روش متداول رنگ ‌آمیزی با اسپری ممکن است برای سطح بزرگ داخلی یا خارجی تانک‌های ذخیره و یا سطوح تجهیزات کوچکتر همانند مخازن تحت فشار ، موتورها ، درام‌ها ، تانکرها و سایر موارد استفاده شود . در هنگام استفاده از این روش باید توجه داشت که سطوح مجاور منطقه رنگ‌ آمیزی در اثر اسپری رنگ آلوده نشود .
  رنگ ‌آمیزی سطوح خاص
در هنگام رنگ‌ آمیزی لازم است که ضخامت رنگ در تمامی لبه‌های تیز برابر با ضخامت آن در مناطق دیگر باشد تا هیچ ‌گونه خوردگی و یا عیبی در این مناطق بوجود نیاید . در مورد گوشه‌ها ، شیارها ، پیچ‌ و پرچ‌ها نیز رعایت این الزامات ضروری است .
بست‌هایی که پس از نصب لوله‌های فولادی یا نگهدارنده کابل و موارد مشابه در محل قرار می‌گیرند ، باید دارای پوشش روی یا آلومینیم باشند و یا قبل از انجام جوشکاری روی آنها ، سطح آنها تمیز  گردیده و سپس توسط پرایمر رنگ ‌آمیزی شوند. فولادها پس از عملیات نوردکاری و قبل از فرآیند ساخت و جوشکاری ممکن است توسط پاشش ذرات ساینده آماده ‌سازی سطحی شده و رنگ پرایمر روی آنها اعمال می‌گردد . این عمل مانع ایجاد و رشد زنگ ‌زدگی خواهد شد . زدودن زنگ‌های روی سطح پس از عملیات ساخت بسیار مشکل است .
 
روش حمل و نقل قطعات رنگ شده
مدت زمان خشک شدن فيلم رنگ را سازنده تعيين مي کند .
 
براي جابجايي ، بارگيري و تخليه  قطعات رنگ شده بايد از سيم بکسل هاي بافته شده غير آلي استفاده شود  .
 
قطعات رنگ شده را در هر شرايطي بايد روي قطعات چوبي گذاشته شود .

لکه گيري و تعميرات رنگ
براي جلوگيري از دوباره کاري و تعميرات رنگ ، کليه کارهاي مکانيکي از قبيل جوشکاري سنگ زني و غيره بايد قبل از سندبلاست و رنگ به اتمام رسيده باشد .
هرگونه آسيبي که به رنگ رسيده باشد پس از نصب بايد تعمير شوند . مراحل تعميرات رنگ عبارت است از :
الف - ابتدا نقاط آسيب ديده اگر در اندازه هاي کوچک باشند . سطح آن با ابزار دستي از قبيل سمباده ، کاردک ، برس سيمي و برس برقي آماده سازي مي شود .
ب - پس از اتمام آماده سازي سطح و تاييد بازرس سريعا يک لايه پرايمر روي آن اعمال مي شود .
ج - لايه اي بعدي رنگ طبق دستورالعمل پروژه و سازنده رنگ پس از خشک شدن لايه قبلي اعمال مي گردد.

معايب سطح رنگ شده و طرز اصلاح آن
معمولا وقتي که در رنگ مورداستفاده عيبي مشاده شود نبايد بلافاصله خود رنگ را محکوم کنيم در صورتکه عواملي ديگري نيز مي تواند وجود داشته باشد که بعضي از آنها عبارتند از:
الف - آماده نبودن سطح کار قبل از اجراي رنگ
ب - به کاربردن تکنيک هاي ضعيف با روش هاي کاربردي نامناسب در اجرا
ج - مناسب نبودن ضخامت فيلم رنگ (خيلي کم يا خيلي زياد)
د - نامناسب بودن رنگ براي شرايط مورد نظر
ه - اجراي رنگ در دما و رطوبت نامناسب
ج - مرطوب بودن سطح در هنگام اجراي رنگ يا بالا بودن رطوبت هوا در حين اجرا
ح - آلودگي سطح به وسيله روغن ، گريس و يا مواد زائدي که قبل از رنگ آميزي از سطح پاک نشده اند .

ايجاد حباب در فيلم رنگهايي که براي ايجاد فيلم با ضخامت بالا توليدشده اند . چنانچه اجزاء رنگ با سرعت زياد مخلوط شوند حباب هايي در داخل محلول رنگ محبوس شده و همچنين اجراي رنگ روي سطوح خيس ، ايجاد حباب مي کند .
مشکلات زمان خشک شدن : دير خشک شدن رنگ مي تواند به عوامل زير بستگي داشته باشد :
الف - در شرايط سرد يا مرطوب بودن هوا
ب - روغن يا گريس موجود رو سطح آلوده باعث ديرتر خشک شدن رنگ مي شود .
ج - در صورتيکه فيلم رنگ بيش از حد ضخيم باشد.  
شکنندگي فيلم رنگ : عمده ترين دليل ، فقدان (از بين رفتن) نرم کننده بوسيله تبخير
سينه دادن (شره) ، حرکت رو به پايين يک فيلم خشک نشده رنگ روي يک سطح عمودي را شره کردن مي گويند که ممکن است به دلايل زير اتفاق بيفتد .
الف - ضخامت رنگ خيلي زياد باشد .
ب - در صورتيکه فيلم رنگ خيلي آهسته سخت شود.
ج - رنگ بيش از حد رقيق شده اشد .
د - رنگ درهواي سرد اجرا شده باشد ( تبخيرحلال به تاخير مي افتد )
 
نکات ایمنی در اعمال رنگ
مواد مورد استفاده باید در شرایط ایمن با تهویه مناسب نگهداری شوند . محل مورد نظر باید دور از نور مستقیم خورشید ، آتش و جرقه باشد . تا زمان استفاده ، درب ظروف رنگ باید کاملاً بسته باشد . برای مواد سمی علامت هشدار دهنده مناسب نصب گردد .
دستورات ایمنی پیشنهاد شده برای اختلاط رنگ به صورت زیر است :
استفاده از عینک‌های محافظ چشم
استفاده از دستکش‌های محافظ
دور نگه داشتن سر و صورت از محفظه مخلوط کننده رنگ
استفاده از کرم محافظ پوست
اجتناب از پاشش و ریزش رنگ و استنشاق بخارات
انجام عملیات اختلاط تمام مواد در محل با تهویه مطبوع و دور از شعله و جرقه
استفاده از همزن‌های مکانیکی با سرعت کم
اجتناب از افزایش دما
موارد زیر نیز باید در مورد استفاده از تمام پوشش‌ها مورد توجه قرار گیرد :
اطلاع و شناخت از موادی که قرار است با آنها کار شود
خواندن و تبعیت از  موارد ایمنی نشان داده شده روی برچسب مواد
قرار گرفتن در محل با تهویه مناسب
آمادگی مقابله با آتش ، دود و جرقه و اجتناب از سیگار کشیدن در هنگام کار
اجتناب از تنفس بخارات یا اسپری مواد
استفاده از کرم محافظ پوست و دیگر وسایل محافظتی
اجتناب از خوردن و بلعیدن مواد سمی
شستشوی کامل دست قبل از غذا خوردن
تعویض لباس‌های آغشته به مواد سمی
رعایت اصول بهداشت فردی
 

خدمات ثبت شناسنامه ای نوع پوشش جهت تعمیر و نگهداری و ثبت
 فاکتورهای ماندگاری در آرشیو جهت پروژه های آتی